Wie kan zich WordPress nog voorstellen zonder Elementor? De komst van deze page builder in 2016, heeft niet alleen WordPress maar de hele wereld van webdesign veranderd. Inmiddels zijn miljoenen websites (volgens Elementor zelf al ruim 17 miljoen!) gebouwd met Elementor.
Wat maakt deze page builder zo populair? Waarin verschilt Elementor van andere page builders? En is het aanschaffen van Elementor Pro het geld waard? Je leest het in deze review!
Kom je hier alleen om te lezen of ik Elementor Pro aanraad? Dan is het korte antwoord: ja! Ik gebruik de pro-versie van Elementor al sinds 2017 met veel plezier. Alle websites uit mijn portfolio heb ik gebouwd met Elementor Pro. Als je twijfelt of je Elementor Pro moet aanschaffen, dan kan ik je hierbij verzekeren dat het de investering meer dan waard is. Klik hier om Elementor Pro aan te schaffen en begin vandaag nog met het verbeteren van je website!
Mijn ervaring met Elementor
Ik gebruik Elementor al sinds het najaar van 2016, een paar maanden nadat de plugin werd gelanceerd. Dat maakt mij tot een early adopter (de pro-versie was destijds nog niet eens gelanceerd), maar daar was ik mij toen niet zo bewust van. Tijdens het bouwen aan een website die ik maakte met de pagebuilder SiteOrigin, raakte ik door de haperende interface zo gefrustreerd dat ik op zoek ging naar een alternatief.
In de plugin-bibliotheek van WordPress vond ik na het ingeven van de zoekterm page builder een plugin die Elementor heette. Het was de zoveelste page builder die ik installeerde en veel vertrouwen had ik er niet in. Ik kreeg echter ongelijk. Vanaf mijn eerste ervaring met Elementor wist ik: deze page builder is next level. Inmiddels heb ik meer dan 100 websites gebouwd met Elementor, sinds 2017 allemaal met Elementor Pro.
Het doel van Elementor
Elementor werd in 2016 opgericht door Yoni Luksenberg en Ariel Klikstein (haha, klik). Zij hadden hun sporen verdiend in de Israëlische high-tech industrie, die bekend staat om zijn vele start-ups en baanbrekende technologische ontwikkelingen. Luksenberg en Klikstein wilden het bouwen van visueel aantrekkelijke websites zo eenvoudig mogelijk maken en daarmee toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek.
Tegelijkertijd moest de page builder geschikt zijn om geavanceerde websites mee te bouwen. Deze combinatie van eenvoud en de mogelijkheid tot het bouwen van complexe websites is één van de succesfactoren van Elementor. Waar andere page builders allemaal hun beperkingen kennen, zijn de mogelijkheden met Elementor eindeloos.
Met deze video werd Elementor in juni 2016 gepresenteerd:
Kenmerken van Elementor Pro
Ik beschrijf nu kort de belangrijkste kenmerken van Elementor Pro. Als je wilt weten wat het verschil is tussen de gratis en de pro-versie van Elementor, dan raad ik je aan om dit artikel te lezen:
Drag-and-drop editor
Elementor maakt gebruik van een drag-and-drop editor, ook wel frontend editor genoemd. Websites werden vroeger altijd opgebouwd vanuit code. Een programmeur die daarvoor had gestudeerd zat dan wekenlang allerlei ingewikkelde codes uit te typen, waardoor uiteindelijk een website ontstond. Als je een website nodig had, dan moest je dus wel naar zo’n duurbetaalde programmeur. Precies wat de oprichters van Elementor wilden voorkomen.
Met de introductie van de drag-and-drop editor, die er overigens al voor de release van Elementor was, kan in feite iedereen een website bouwen. Je sleept namelijk gewoon de blokjes naar waar je ze wilt hebben, past zo nodig de stijl wat aan en publiceren met die pagina. Oké, in de praktijk is het net iets ingewikkelder, maar een programmeur hoef je niet per se meer in te huren.
Overigens is de programmeur (developer) nog niet uitgestorven. Sterker nog: er is genoeg werk voor ze. Veel bureaus bouwen (complexe) websites nog steeds op met code en dat is ook helemaal prima. Voor iemand die een relatief eenvoudige website nodig heeft is het echter al snel rendabel om met Elementor aan de slag te gaan. Om precies te zijn na een halfuur al, want een jaarlicentie van Elementor Pro kost net zoveel als een halfuur een developer inhuren.
Widgets
We blijven nog even bij de drag-and-drop editor. In het verlengde daarvan liggen de zogeheten widgets. Dit zijn elementen waarmee je een webpagina kunt opbouwen. Je sleept (drag) een widget vanuit de widgetbibliotheek en plaatst (drop) deze op de positie waar je deze wilt hebben op de pagina. In dit artikel leg ik uit welke widgets er allemaal zijn en welke widgets zijn inbegrepen bij Elementor Pro.
Site-instellingen
Met de site-instellingen kun je bepaalde instellingen configureren die voor je hele site van toepassing zijn. Denk aan kleuren, lettertypen en buttons. Wat je hier één keer instelt is vervolgens op de hele website actief.
Functionaliteiten van Elementor Pro
De pro-versie van Elementor komt met een heel aantal functionaliteiten die je bij de gratis versie niet hebt. Ik zet de belangrijkste even voor je op een rijtje:
- theme builder (ontwerp bijvoorbeeld een header, footer, blogpagina)
- pop-ups maken
- extra widgets
- WooCommerce functies (voor verkooppagina’s of complete webshops)
- dynamische inhoud
- aangepaste CSS (kun je toch nog een stukje code er in gooien)
- formulieren maken
- bewegingseffecten
De voordelen van Elementor Pro
Elementor Pro kent veel voordelen, zowel ten opzichte van de gratis versie als ten opzichte van andere page builders. De belangrijkste voordelen van Elementor (Pro) zijn:
- gebruiksgemak: waar je voor de introductie van de page builder jaren moest studeren om een website te kunnen bouwen, daar kan tegenwoordig dankzij Elementor zelfs je overbuurvrouw een website in elkaar klikken. De page builder van Elementor is extreem gebruiksvriendelijk en hapert nagenoeg nooit (de keren dat het hapert ligt het vrijwel altijd aan het gebruik van een conflicterende plugin).
- heel veel aanvullende hulpmiddelen: veel ontwikkelaars haken in op de populariteit van Elementor. Daardoor zijn er gigantisch veel aanvullende plugins, thema’s en tutorials voor Elementor beschikbaar. Hierdoor wordt het bouwen van een website nog gemakkelijker.
- oneindige mogelijkheden: met Elementor Pro zijn de mogelijkheden in feite onbegrensd. Dankzij de optie om custom CSS in te voegen, maar ook dankzij de integratie van allerlei third parties kun je met Elementor Pro alle kanten op.
- lage kosten: je hebt al een Elementor Pro-website voor nog geen 5 euro per maand. Daar hoef je het dus niet voor te laten!
De nadelen van Elementor Pro
Natuurlijk kleven er ook nadelen aan Elementor Pro. Het kan niet altijd feest zijn!
- oneindige mogelijkheden: je leest het goed – deze zag je net ook voorbij komen bij de voordelen. Dat je complete designvrijheid hebt kun je namelijk ook als nadeel ervaren. Al die mogelijkheden kunnen je overweldigen. Daarnaast is niet iedereen in staat om met zo’n grote (design)vrijheid om te gaan (no offense). Of je iets mooi vindt is een kwestie van smaak, maar regelmatig zie ik websites voorbij komen die gebouwd zijn met Elementor Pro en aan geen enkele basisvoorwaarde voor een gebruiksvriendelijke en converterende website voldoen. Als je meer houdt van een pagebuilder waarbij je een pagina letterlijk in hapklare brokken krijgt aangeboden, dan kun je beter terecht bij bijvoorbeeld Wix of Showit.
- kans op conflicterende plugins: dit is niet specifiek een nadeel van Elementor Pro, maar van WordPress-websites in het algemeen. Ik ben actief in een online community met gebruikers van Elementor Pro, waar ik regelmatig lees dat een website is gecrasht na het updaten van Elementor Pro. De schuld wordt dan gelegd bij Elementor, terwijl het vaak komt doordat een andere plugin die op de website wordt gebruikt een conflict veroorzaakt met Elementor (Pro). Het is dan onrealistisch om Elementor als schuldige aan te wijzen. Als je een ongeluk krijgt omdat je een ondeugdelijke aanhangwagen achter je nieuwe auto hangt, kun je moeilijk de autofabrikant verantwoordelijk houden voor het feit dat je in zijn auto een ongeluk hebt gehad. In de bijna 10 jaar dat ik websites bouw met Elementor is er nog nooit een site gecrasht na het updaten van Elementor (Pro). Het ligt er dus maar net aan welke aanvullende plugins installeert. Wil je dit risico helemaal uitsluiten, dan kun je beter gebruik maken van een pagebuilder die zonder plugins werkt (die zijn overigens niet beschikbaar in WordPress).
- afhankelijkheid van Elementor: ik kan het me niet voorstellen, maar mocht je ooit willen overstappen naar een andere pagebuilder dan Elementor, dan kun je alles opnieuw gaan opbouwen. Maar laten we eerlijk zijn: dit nadeel heb je natuurlijk bij elke pagebuilder en elk CMS dat je gebruikt.
- kans op verslaving: dit is dan wel weer een serieus probleem. Met Elementor Pro kun je verslaafd raken aan het bouwen van websites. Ik spreek uit ervaring!
Gebruikservaring
Tot slot deel ik mijn ervaringen met het gebruik van Elementor Pro.
Gebruik en snelheid
Elementor Pro is een geavanceerde page builder, maar is toch heel gebruiksvriendelijk. Vanwege de vele opties moet je wel even de tijd nemen om de fijne kneepjes van vak te leren, maar als je dat eenmaal doorhebt wil je niks anders meer.
Elementor Pro bevat meer dan 100 widgets, maar dat heeft geen negatieve invloed op de snelheid van de pagebuilder of je website. Er zit een zoekfunctie in de widgetsectie, wat een hoop gescroll scheelt. Bovendien heb je tegenwoordig in het dashboard de mogelijkheid om widgets die je toch nooit gebruikt uit te zetten.
Al met al is Elementor Pro eenvoudig te begrijpen, zowel aan de voor- als aan de achterkant.
Service en helpdesk
In de beginperiode van Elementor heb ik ooit een keer gebruik gemaakt van de helpdesk van Elementor. Dat ging toen heel vlot, want er waren toen nog niet zoveel gebruikers en dus ook weinig hulpvragen. Van andere gebruikers begrijp ik dat het nu een stuk ingewikkelder is om in contact te komen met de helpdesk van Elementor. Je moet al snel minimaal een week wachten voordat je een antwoord krijgt, als je al een antwoord krijgt. Je kunt tegen betaling wel een VIP-abonnement afsluiten zodat je sneller reactie krijgt, maar dat vind ik zelf nogal flauw.
Gelukkig is er een grote kans dat je niet de eerste bent die met hetzelfde probleem zit als jij. Er zijn talloze fora en YouTube-video’s met Elementor-gerelateerde issues. Waarschijnlijk vind je daar sneller een antwoord op je vraag dan via de helpdesk van Elementor. En anders kun je natuurlijk altijd een bericht sturen naar mij, dan kijk ik graag met je mee. Ik garandeer je dat ik sneller reageer dan de helpdesk van Elementor.
Conclusie en advies
Als je het hele artikel hebt gelezen, dan hoef je niet te raden of ik Elementor Pro aanraad. Sterker nog, helemaal aan het begin van het artikel heb ik het al verklapt.
Elementor Pro is al jarenlang met afstand de populairste page builder voor WordPress. En dat is niet zomaar. Het gebruiksgemak, de mogelijkheden en de vele hulpbronnen die beschikbaar zijn maken het werken met Elementor een feestje. De oprichters van Elementor zijn in hun missie geslaagd om het bouwen van visueel aantrekkelijke (en helaas bij verkeerd gebruik ook minder aantrekkelijke) websites toegankelijk te maken voor een groot publiek. Elementor is een uitkomst voor als je nog nooit een website hebt gebouwd, maar ook steeds meer agencies gebruiken het om websites voor klanten te bouwen (vandaar dat er ook een licentie beschikbaar is waarmee je 1000 websites kunt bouwen!).
Mijn advies: schaf zo snel mogelijk Elementor Pro aan zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen met het bouwen van jouw droomwebsite.
Klik hier om Elementor te kopen.
Heb je alsnog een beetje hulp nodig bij het realiseren van je website? Neem dan gerust even contact op met mij, zodat ik je verder op weg kan helpen.
Succes!