Een contactformulier is een onmisbaar onderdeel op elke website. Het maakt niet uit wat voor website je hebt: als je contact wilt met je doelgroep, dan moet je dat zo eenvoudig mogelijk maken. Een contactformulier is daar nog altijd heel geschikt voor en bovendien zo in elkaar gezet, als je over de juiste tools beschikt.
In dit artikel leg ik uit hoe je snel en eenvoudig een contactformulier maakt met behulp van Elementor Pro. Heb je nog geen Elementor Pro? Dan raad ik je aan om dit eerst aan te schaffen. Klik hier om een pakket te kiezen dat bij jou past.
Voordelen van het contactformulier van Elementor Pro
Het gebruik van de ingebouwde formulierwidget van Elementor kent wat mij betreft een aantal voordelen:
- je hebt niet nog een extra plugin nodig: voor de meeste andere formulieren moet je een aparte plugin installeren waarmee je alleen een formulier kunt maken. Bij Elementor Pro heb je één plugin met heel veel opties, waaronder het formulier
- je kunt het formulier precies zo stijlen als de rest van je website, terwijl je bij veel externe plugins begrensd bent in de designmogelijkheden
- je hebt allerlei mogelijkheden om het formulier te integreren met marketingtools als ActiveCampaign, HubSpot en Mailchimp
- je kunt verschillende acties kiezen die worden uitgevoerd nadat iemand het contactformulier heeft ingezonden, zoals een bedankpagina, een bevestigingsmail voor de inzender en een bevestigingsmail die naar jouw e-mailadres wordt gestuurd
- de formulierinzendingen worden bewaard in de database van je website, waardoor je ze altijd terug kunt vinden
Nadelen van het contactformulier van Elementor Pro
Ik kan maar één echt nadeel van het contactformulier van Elementor Pro bedenken, en dat is dat je geen voorwaardelijke logica kunt instellen. Voorwaardelijke logica biedt je de mogelijkheid om formuliervelden met elkaar te laten ‘communiceren’. Kort voorbeeld: stel dat je in het formulier vraagt of iemand benaderd wil worden via e-mail of via telefoon, dan is het overbodig om bij de volgende vraag beide contactgegevens op te vragen. Als iemand invult telefonisch benaderd te willen worden, dan kun je met voorwaardelijke logica het veld ‘e-mailadres’ uitschakelen.
Deze optie zit dus niet standaard in het formulierwidget van Elementor Pro en dat is wat mij betreft echt een gemiste kans. Het is een vraag die al heel lang op het verlanglijstje staat van Elementor-gebruikers, maar op de een of andere manier heeft dit blijkbaar geen prioriteit bij de makers van Elementor. Wel bestaat er een plugin waarmee je voorwaardelijke logica kunt instellen voor een formulier in Elementor (en die werkt prima!), maar dan heb je alsnog een extra plugin nodig.
Opties in het contactformulier van Elementor
Hieronder beschrijf ik de opties die je hebt bij het maken van een (contact)formulier met Elementor Pro.
Tekst
In dit veld kunnen gebruikers een tekst plaatsen. Dit veld gebruik je bijvoorbeeld als iemand zijn of haar naam of een bedrijfsnaam moet invullen.
In dit veld kunnen gebruikers een tekst plaatsen. Dit veld gebruik je bijvoorbeeld als iemand zijn of haar naam of een bedrijfsnaam moet invullen.
Contactformulier instellen in Elementor
Oké, daar gaan we. Volg de stappen om een contactformulier in te stellen met Elementor Pro.