Je wilt een website starten, bijvoorbeeld voor je bedrijf, stichting of hobby. Ben je benieuwd hoe je een website kunt beginnen, wat je daar voor moet regelen, of hoe je dat juist kunt laten doen? In dit artikel lees je daar alles over, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat.
Waarom heb ik een website nodig?
Een website kan veel verschillende functies hebben. Bijvoorbeeld:
- informeren; je wilt een bepaald onderwerp onder de aandacht brengen
- verkopen; je biedt een product of meerdere producten aan die je wilt verkopen
- activeren; je organiseert bijvoorbeeld een demonstratie of een hardloopwedstrijd waar je zoveel mogelijk deelnemers voor wilt hebben
- online visitekaartje; je bent ZZP’er en wil je contactgegevens, diensten en enkele portfolioprojecten delen
Deze functies kunnen natuurlijk ook gecombineerd worden op een website.
Voordat je begint aan je website is het belangrijk dat het voor jezelf duidelijk is welke functie de website heeft.
Wat heb je nodig voor een website?
Voor een website heb je drie dingen nodig:
- een domeinnaam: het adres van je website. In de domeinnaam staat meestal de naam van je bedrijf of organisatie, of iets wat met het onderwerp van de website te maken heeft. Het adres van deze website is bijvoorbeeld trendt.nl
- hosting: een stukje serverruimte waar jouw website op draait.
- een CMS: dit staat voor Content Management System. Dat zegt al wat het is: een systeem waarmee je de inhoud van je website kunt beheren. Het bekendste CMS is WordPress. Afhankelijk van welk CMS je gebruikt kun je nog aanvullende tools nodig hebben, zoals een thema of een page builder (zoals Elementor).
Hoe start ik met een website?
Je kunt beginnen met je website als je deze drie stappen hebt gevolgd:
Stap 1: een domeinnaam claimen
Een domeinnaam is het adres van je website. Net als met een huis, kun je een website vinden aan de hand van het adres. Het is dus belangrijk om het de zoeker zo makkelijk mogelijk te maken om jouw website te vinden. Een goede domeinnaam:
- is kort (hoe minder tekens hoe beter, probeer het onder de 10 tekens te houden)
- is makkelijk te onthouden
- is makkelijk uit te spreken (gebruik maximaal 1, maar het liefst geen streepjes)
- beschrijft de naam van je bedrijf/organisatie of het product dat je verkoopt
- is uniek
Onder het laatste puntje kom je echt niet uit. Een domeinnaam kan namelijk maar één keer tegelijk in gebruik zijn. Heb je een goede domeinnaam bedacht voor je website? Dan kun je checken of jouw ideale domeinnaam nog vrij is. Voor een .nl-adres kan dit bij SIDN, maar er zijn veel meer mogelijkheden dan alleen .nl. Je kunt bij een hostingbedrijf checken welke extensies nog beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld bij Surver, SQR of mijndomein.
Stap 2: hosting
Dat brengt ons meteen bij de volgende stap. Je moet een hostingpakket koppelen aan je domeinnaam, zodat je op dit adres daadwerkelijk een website kunt onderbrengen.
Er zijn veel verschillende aanbieders en nog veel meer verschillende hostingpakketten. Variërend van een paar euro tot wel enkele honderden euro’s per maand. Wat is het verschil? Het verschil kan bijvoorbeeld zitten in:
- snelheid
- beveiliging
- aantal backups dat wordt gemaakt
- aantal mailaccounts dat je kunt koppelen
- reactiesnelheid van de klantenservice als je een vraag hebt
Het is maar net wat je zelf belangrijk vindt. Op hostingvergelijker.nl vind je een overzicht van hostingpartijen die in Nederland actief zijn en welke bij jou past.
Stap 3: CMS
Zodra je een domeinnaam hebt geclaimd en daar een hostingpakket aan hebt gekoppeld, kun je beginnen met het bouwen van je website. Dit doe je aan de hand van een Content Management System, afgekort CMS. Het CMS is de software waarop je website draait. Het bekendste CMS is WordPress. Meer dan 40% van alle websites (wereldwijd) is gebouwd met WordPress als CMS!
Ter vergelijking: de nummer twee op de lijst met meest gebruikte Content Management Systems is Shopify (speciaal voor webshops), met een marktaandeel van ongeveer 6%.
Andere bekende Content Management Systems zijn:
- Wix
- Joomla
- Drupal
- Duda
- Webflow
Veel mensen die starten met een website kiezen voor WordPress. Een veelgebruikte mogelijkheid binnen WordPress is het werken met een pagebuilder, zoals Elementor.
Aan de slag met je website
Nu je weet wat je nodig hebt voor je website kun je aan de slag! Heb je toch nog vragen, of wil je het opzetten van je website uitbesteden? Neem dan even contact met me op!