Elementor werkt niet: wat nu? 10 mogelijke oorzaken (en oplossingen)

Op zoek naar oplossingen voor problemen met Elementor? Ontdek 10 mogelijke oorzaken en hun oplossingen voor Elementor-problemen, inclusief foutmeldingen en prestatieproblemen. Lees verder voor snelle tips om Elementor weer soepel te laten werken op je WordPress-site.
Auteur foto

Geschreven door Arjan Wendt (van trendt)

In dit artikel

Hoewel Elementor een betrouwbare en stabiele pagebuilder is, kan het voorkomen dat Elementor (tijdelijk) niet werkt. Dat is natuurlijk vervelend, maar gelukkig kun je dat meestal zelf eenvoudig oplossen.

Werkt bij jou Elementor niet (meer)? Hieronder vind je 10 mogelijke oorzaken en oplossingen.

Maak eerst een backup van je website

Het kan zijn dat je belangrijke wijzigingen doorvoert. Maak dus eerst een backup voordat je aan de slag gaat.

1. Check of je server de juiste PHP-versie heeft

Het komt nog steeds voor dat websites draaien op PHP 5.4. Voor Elementor is echter minimaal versie 7.0 vereist. Is je PHP niet up to date, dan kan dit dus de reden zijn dat Elementor niet werkt.

Heb je geen idee wat PHP is? Dat hoeft ook niet per se. Je kunt eenvoudig checken op welke PHP-versie jouw website draait. Dit doe je door in je dashboard via Elementor op Systeeminformatie te klikken. Hier vind je een overzicht van allerlei technische gegevens, waaronder de PHP-versie.

Als je hier dan toch bent, check dan ook meteen even of er een andere foutmelding staat die zou kunnen zorgen dat Elementor niet werkt.

2. Zorg dat je alle updates hebt uitgevoerd

Als je werkt met WordPress, dan heb je voortdurend te maken met updates. Dat is fijn, want in principe is elke update een verbetering. Maar je moet er dus wel goed op letten dat je site steeds up to date blijft. Zorg daarom dat je de meest recente versie hebt van:

  • WordPress
  • Elementor
  • alle andere plugins op je site
  • het thema waar je site op draait

3. Sluit conflicten met andere plugins uit

Eén van de meest voorkomende redenen dat Elementor niet (of niet goed) werkt, is een conflict met een andere plugin die je op je website gebruikt. Conflict betekent in dit geval: het gebruik van de ene plugin, zorgt ervoor dat de andere niet goed werkt.

Je kunt erachter komen of er op jouw website een conflict is tussen Elementor en een andere plugin door alle plugins te deactiveren, behalve Elementor (en Elementor Pro als je die hebt). Als het goed is dan werkt je website nu. Vervolgens activeer je één voor één de andere plugins en controleer je na elke activatie of de website nog steeds functioneert.

Constateer je na het activeren van een plugin dat je website niet meer (goed) werkt, dan weet je dat er een conflict is met die plugin. De meest voor de hand liggende oplossing is dat je (tijdelijk) een vergelijkbare plugin installeert die niet met Elementor conflicteert.

4. Deactiveer de caching plugin

Een caching plugin kan handig zijn om de prestaties van je website te verbeteren. Het is echter ook regelmatig de reden dat Elementor niet (goed) werkt. Leeg dus alle cache, of deactiveer liever nog tijdelijk de caching plugin. Mocht dit het probleem oplossen, dan kun je daarna proberen de plugin weer te activeren.

5. Wijzig het thema van je website

Elke WordPress-website draait op een thema. Ik raad je aan om een thema te gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor Elementor. Daarmee heb je de minste kans op themagerelateerde problemen. Gebruik je liever een ander thema, of werk je bijvoorbeeld met een custom- of betaald thema, dan kun je (tijdelijk) een ander thema activeren. Zo kom je erachter of het thema wat je gebruikt de boosdoener is.

6. Wijzig de hoofdmap van WordPress

Bewerk in de hoofdmap van je WordPress-installatie de wp-config.php. Stel de waarde van WP-DEBUG in op true. Let op: ga nooit sleutelen in je bestanden als je geen idee hebt wat je aan het doen bent. Een kleine fout in de code kan namelijk grote consequenties hebben. Zorg dus in ieder geval dat je een recente backup van je website klaar hebt staan.

In deze video wordt uitgelegd hoe je de wp-config.php wijzigt:

7. Open Elementor in een andere browser

De ene browser is de andere niet. Voor Elementor kun je het beste gebruik mak van Chrome, Safari of Firefox. Gebruik je op dit moment een andere browser, dan kan dit dus de oorzaak van het disfunctioneren van Elementor zijn. Hoog tijd om te switchen!

8. Schakel de editor loader aan

Ga in het menu van je WordPress-dashboard via Elementor – Instellingen naar de geavanceerde instellingen van Elementor. Wijzig hier de methode waarop de editor wordt geladen naar inschakelen. Dit wil nog wel eens de oplossing zijn wanneer de editor van Elementor niet goed wordt geladen.

9. Verhoog je PHP memory limiet

De PHP memory limiet staat standaard op 128 MB. Soms is dat echter niet voldoende om je website naar behoren te laten functioneren. In dat geval kun je de limiet verhogen naar 256 MB.

10. Zet een update van Elementor terug

Elementor is een innovatief bedrijf dat voortdurend in beweging is. Regelmatig verschijnen er dan ook nieuwe updates van zowel de gratis versie van Elementor als Elementor Pro. Hoewel deze updates met grote zorgvuldigheid worden uitgerold, komt het wel eens voor dat een update juist de reden is dat je website of Elementor niet meer (goed) werkt. Je kunt dan tijdelijk de voorlaatste versie van Elementor terugzetten. Zodra Elementor het probleem heeft opgelost, kun je de plugin weer updaten naar de nieuwste versie.

Een plugin terugzetten naar een oude(re) versie doe je met de plugin WP Rollback.

deel dit bericht.