Stel: je wilt zelf een website in elkaar klikken, maar je hebt weinig tot geen verstand van ingewikkelde codes en andere websitetaal. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden om dan alsnog zelf een goeie website te maken. Er zijn zelfs zóveel mogelijkheden dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Herkenbaar? Lees dan snel verder.
In 2016 stond ik namelijk in jouw schoenen. Van mijn toenmalige werkgever kreeg ik de opdracht om offertes op te vragen bij diverse webbouwers. Toen de offertes voor deze relatief kleine website binnenkwamen dacht ik: voordat we zo’n bedrag uitgeven wil ik het eerst zelf wel eens proberen. Ik trok de stoute schoenen aan en begon te bouwen. Bleek toch iets ingewikkelder dan ik dacht…
Toen ik na de zoveelste pagebuilder weer gefrustreerd op zoek ging naar een nieuwe (nu écht de laatste keer!) stuitte ik op een pagebuilder die toen net was gelanceerd: Elementor. Ik dacht nog: zal wel weer niks zijn.
Maar nu, 8 jaar later, kan ik niet anders dan toegeven dat ik er toen he-le-maal naast zat. Elementor is geweldig en ik heb inmiddels al meer dan 100 websites gebouwd met deze pagebuilder! Dankzij Elementor heb ik zelfs mijn werk kunnen maken van iets wat altijd onbereikbaar leek: toffe websites bouwen voor mooie bedrijven en organisaties.
Je snapt dus wel dat ik Elementor aanbeveel. Kort na de introductie van de betaalde versie van Elementor, Elementor Pro, ben ik dit ook gaan gebruiken en dat doe ik nog steeds. Hieronder leg ik je vanuit mijn ervaring uit waarom ik het jou aanraad om je eigen website te bouwen met Elementor.
Volledige vrijheid
Met Elementor Pro kun je alle kanten op. Van een eenvoudige onepager tot een complexe webshop: met Elementor Pro kan het allemaal. En het mooie is: dat kan dus zonder dat je ervaring hebt met het bouwen of schrijven (coderen) van websites. Je sleept gewoon de elementen naar waar je ze wilt hebben, stijlt ze naar eigen smaak en plaatst er de juiste teksten in.
Templates voor Elementor Pro
Mocht je het na het kezen van het eerste punt nou Spaans benauwd krijgen en denken: maar ik wil helemaal geen vrijheid… Dan kun je kiezen voor een template. Dat is een kant-en-klaar ontwerp dat je alleen nog maar op smaak hoeft te brengen en natuurlijk inhoudelijk in orde maken. Een uitkomst voor als je nog niet zo handig bent met Elementor, of als webdesign nou eenmaal niet je sterkste kant blijkt te zijn. Er zijn gigantisch veel templates beschikbaar voor Elementor Pro. In dit artikel zet ik 10 aanbieders op een rijtje, zodat je meteen aan de slag kunt.
Theme builder (themabouwer)
Dit is misschien wel dé reden om Elementor Pro aan te schaffen: de theme builder. Het idee hiervan is dat je vanuit een bijna volledig kaal thema je website helemaal zelf opbouwt. Klinkt ingewikkelder dan het is. Dat zit zo: elke WordPress-website draait op een thema. Dat is een verzameling bestanden die ervoor zorgen dat een website bepaalde functionaliteiten heeft, maar ook bepalen hoe je website eruit ziet.
Mijn ervaring hiermee is dat dit vaak maar tot op zekere hoogte te bewerken is (tenzij je verstand hebt van code). Het is mij regelmatig overkomen dat ik uren heb gezocht naar hoe ik nou net die ene kleur kon aanpassen, of dat ene Engelse zinnetje die niet in de thema-opties kon vertalen.
Met de ingebouwde theme builder van Elementor Pro, biedt Elementor je de gelegenheid om letterlijk elke pixel van je site naar eigen smaak in te richten. Voor een optimaal resultaat adviseert Elementor om te werken met hun eigen thema: Hello. Dat is een vrijwel volledig kaal thema dat je dus zelf vorm kan geven. En ook hier geldt: voor elk onderdeel dat je nodig hebt zijn er genoeg templates beschikbaar. 😉
Handige extra mogelijkheden met Elementor Pro
Elementor Pro biedt ten opzichte van de gratis versie een aantal handige extra features. Ik zet de features die ik het meest gebruik even voor je op een rijtje:
- formulieren: met de form builder van Elementor Pro zet je in een handomdraai een (contact)formulier in elkaar. Enige nadeel is wat mij betreft dat je geen voorwaardelijke logica kunt inschakelen
- WooCommerce widgets: met behulp van WooCommerce kun je een productpagina of zelfs een hele webshop maken. Elementor Pro bevat hier handige widgets voor
- Custom CSS: hoewel Elementor is ontworpen om codevrij een website te kunnen maken, zit in Elementor Pro toch de mogelijkheid om aangepaste code in te voegen. Vind ik zelf handig, maar is minder relevant als je hier geen verstand van hebt
- pop-ups: Elementor Pro bevat ook de mogelijkheid om pop-ups toe te voegen aan je website. Natuurlijk moet je terughoudend zijn met het gebruik van pop-ups (irritatiefactor), maar een pop-up kan een bezoeker wel degelijk triggeren om tot de door jou gewenste actie over te gaan
Elementor Pro: de populairste pagebuilder van WordPress
WordPress is wereldwijd het meest gebruikte CMS (Content Management System, de software waar de website op draait). En binnen WordPress is Elementor verreweg de meest gebruike pagebuilder. Is dat een argument om het dan ook maar te gaan gebruiken? Wat mij betreft wel!
Door de jaren heen heb ik binnen WordPress meerdere pagebuilders gebruikt, maar uiteindelijk ben ik blijven hangen bij Elementor Pro. Voor elke uitdaging die je tegenkomt bij het bouwen van je website heeft Elementor wel een oplossing. Op YouTube vind je talloze tutorials, speciaal voor Elementor Pro. En anders kun je wel terecht bij de online helpdesk van Elementor, of op één van de vele Elementor-fora op Facebook en andere platforms.
Elementor Pro kopen
Twijfel je of je Elementor Pro moet aanschaffen voor jouw website? Ik zeg doen! Na meer dan 7 jaar en 100 websites zou ik niks anders meer willen.
Direct aan de slag? Op de website van Elementor vind je vijf verschillende licenties die je kunt aanschaffen, waarna je meteen kunt gaan bouwen aan je droomwebsite. Kies de licentie die bij jou past en bouwen maar… Succes!