500 internal server error in Elementor: zo los je het op

Auteur foto

Geschreven door Arjan Wendt (van trendt)

In dit artikel

Ben je net lekker aan het knutselen aan je website, krijg je steeds een melding als je het ontwerp op wilt slaan: 500 internal server error. Wat is dat nou weer en belangrijker: hoe los je het op? In dit artikel lees je de mogelijke oplossingen, zodat je snel weer verder kunt.

Wat is een server error?

Een server error is, zoals het woord al doet vermoeden, een error op de server. Er gaat dus iets fout op de server. Daarvan krijg je in Elementor een melding via een pop-upje, zonder een concrete aanwijzing van wat er dan mis is. Dat mag je zelf uitvogelen!

500 internal server error in Elementor: mogelijke oorzaken en oplossingen

Het lastige is niet alleen dat je niet precies weet wat het is, maar dat het ook nog eens letterlijk van alles kan zijn. Soms kan je het niet zelf oplossen, meestal wel. Lees dus even verder voor de mogelijke oorzaken en natuurlijk hoe je het dan oplost. Ik begin het lijstje met de meest voorkomende oorzaken, dus waarschijnlijk hoef je niet het hele artikel af te lezen. 😉

1. Toeval

Probleem: Ja, dit is toch wel het droomscenario op het moment dat je de melding krijgt van een serverfout. Je drukte precies op het verkeerde moment op de knop, waardoor de pagina net even niet opgeslagen kon worden.

Oplossing: In dit geval is het probleem opgelost door nog een keer op Publiceren te klikken (al heb je dit waarschijnlijk al geprobeerd, anders was je vast niet op deze pagina terecht gekomen).

2. Pagina tussendoor te vaak opgeslagen

Probleem: Elke keer als je een pagina opslaat, dan kost dat een beetje geheugen. Elementor biedt namelijk de mogelijkheid om revisies terug te plaatsen. Een revisie is een tussentijds opgeslagen versie van de pagina die je aan het bewerken bent. Als je tijdens het bewerken voortdurend de pagina opslaat, dan is er op een gegeven moment geen geheugen meer beschikbaar.

Oplossing: Probeer in ieder geval de pagina als concept op te slaan (meestal lukt dat nog wel). Daarna kun je de pagina dupliceren met behulp van een plugin. Twee plugins die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

Hierna kun je de originele pagina in de prullenbak gooien en verder bewerken met het duplicaat.

3. PHP-limieten te laag

Probleem: Als je PHP-limieten te laag zijn, dan heeft de server waar je website op draait onvoldoende geheugen om een pagina te laden. Een gevolg is dat je de melding over een server error krijgt en je de pagina niet (meer) kunt opslaan.

Oplossing: Als eerste kun je checken of de PHP-limieten daadwerkelijk te laag zijn. Dit doe je eenvoudig door in het menu van je WordPress-dashboard met je muis op het woordje Elementor te staan, waarna een zij-menu uitschuift. Hier klik je op Systeeminformatie. Onder het kopje Server Environment kun je zien wat de PHP-limieten voor jouw website zijn. Dit zijn de aanbevolen instellingen bij het gebruik van Elementor:

  • PHP-versie: minimaal PHP 7.4
  • PHP Memory Limit: minimaal 256MB, voor webshops minimaal 512MB
  • PHP Max Input Vars: minimaal 4000
  • PHP Max Post Size: minimaal 64MB

Deze instellingen kun je meestal wijzigen in het controlepaneel van de hostingpartij waar je website draait. Als je geen rechten hebt om deze instellingen zelf te wijzigen, of je komt er niet uit, dan adviseer ik om contact op te nemen met de helpdesk van je hostingprovider.

4. Conflicten tussen Elementor en een andere plugin

Probleem: De meeste plugins kun je gewoon gebruiken in combinatie met Elementor, maar het komt ook voor dat een plugin incompatibel is met Elementor. Zoiets noemen we een conflict. Hierdoor krijg jij de melding over de serverfout.

Oplossing: Om te kijken of dit inderdaad het probleem is, zul je alle plugins op je website tijdelijk moeten deactiveren. Je doet dit door in het zij-menu op Plugins te klikken, waarna je het overzicht krijgt van alle plugins die op je website zijn geïnstalleerd. Deactiveer alle plugins behalve Elementor en Elementor Pro. Check nu eerst of de serverfout nog steeds optreedt. Als dit het geval is, weet je dat het niet aan de plugins ligt. Krijg je echter géén melding over een serverfout, dan heractiveer je één voor één elke plugin. Na elke plugin die je weer hebt geactiveerd check je of de serverfout weer optreedt. Dit doe je net zo lang totdat je de serverfout weer krijgt. Nu heb je de schuldige gevonden: de plugin die je als laatste hebt geheractiveerd.

5. Elementor beschadigd

Probleem: Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, dan kan het ook nog zijn dat de Elementor-plugin zelf beschadigd is.

Oplossing: Deactiveer in het pluginoverzicht Elementor (en Elementor Pro als je website daar ook op draait) en verwijder de plugin(s). Je hoeft niet bang te zijn dat je je website verliest, want de inhoud van je website wordt opgeslagen in de database en dus niet in de Elementor-plugin. Mocht je het toch niet vertrouwen, dan kun je natuurlijk altijd een back-up maken in het controlepaneel van je hostingprovider.

Installeer en activeer de plugins opnieuw. Je kunt ze opnieuw downloaden door in te loggen op je account op de website van Elementor.

Serverfout 500 nog steeds niet opgelost?

Als je de vijf mogelijke oorzaken die hierboven worden genoemd hebt onderzocht en uitgesloten en het probleem doet zich nog steeds voor, dan raad ik je aan om contact op te nemen met je hostingprovider of met een Elementor-expert. Als je wilt dat ik even meekijk, neem dan contact met me op!

deel dit bericht.